Wordt mij scheer- en baardverzorgingsproduct getest op dieren?

Cosmetica en dus ook onze scheerzepen, after shave balms, baardproducten worden in België, Nederland en de EU al vele jaren niet meer getest op dieren. Wij van Manandshaving.nl en veel van onze klanten vinden dat een goede zaak. 

Dierproeven voor cosmetica en huidverzorgingsproducten zijn sinds 2004 binnen de EU bij wet verboden. Onder de Cosmeticaverordening mogen ook producten waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest, niet meer binnen de EU worden verhandeld. Eigenlijk zijn dus alle cosmeticaproducten in Nederland en België dierproefvrij. De claim ‘niet getest op dieren’ of ‘dierproefvrij’ mag volgens de wet gevoerd worden als de fabrikant kan bewijzen dat in de gehele productieketen van grondstof tot en met eindproduct geen gebruik is gemaakt van dierproeven. Deze claim is best wel lastig omdat dit meestal wel eens gebeurd in een heel ver verleden. Vroeger werd er veel meer getest op dieren om de veiligheid van het ingrediënt te onderzoeken.

Zoals jullie weten proberen wij altijd onze klanten zo goed mogelijk te informeren. Als de fabrikant expliciet vermeld dat haar product dierproefvrij is dan vermelden wij dat ook op onze website.

De volgende productcategorieën vallen binnen deze Cosmeticaverordering en worden dus niet getest op dieren:

  • Scheerproducten, zoals scheerzeep, scheercrème, scheerschuim en scheergel
  • After shave producten, bijvoorbeeld after shave balm
  • Huidverzorging, zoals moisturiser en anti rimpel crème
  • Baardolie, baardbalm en baardshampoo
  • Shampoo en pomade
  • Overige verzorgingsproducten, zoals badzeep, bodylotion en deodorant

Verwar niet 'dierproefvrij' met 'diervriendelijk'. Producten kunnen nog wel ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Sommige scheerzepen bevatten diverse dierlijke vetten, zoals rundervet, lanoline (wolvet) en melkbestanddelen. Maar natuurlijk ook scheerkwasten gemaakt Dassen- en Varkenshaar. De meeste scheerproducten worden gemaakt van plantaardige bestanddelen en oliën en er zijn natuurlijk ook inmiddels veel scheerkwasten gemaakt van synthetische haren. 

Helaas wordt in China nog wel heel veel getest op dieren voor cosmeticaproducten. Ook deze producten mogen dus niet worden verhandeld binnen de EU. Als je regelmatig een scheerproduct, baardolie of huidverzorgingscrème via bijvoorbeeld AliExpress of een ander Chinees onlineplatform besteld dan loop je het risico een product te kopen dat is getest op dieren. Uiteraard maakt iedereen zijn eigen keuze. Maar je moet jezelf afvragen of je je wel prettig voelt bij een scheerzeep of baardolie dat is getest op een dier.

Na het lezen van deze blog kan je nu met een gerust hart 's-morgensvroeg jezelf lekker scheren met je scheermes en heerlijke scheerzeep of je favoriete baardolie in je baard gebruiken.