10 tips voor minder plastic in je badkamer

Voorkom plastic soup in je badkamer

Als je even rond kijkt in je badkamer dan staat het waarschijnlijk helemaal vol met plastic potjes, tubes, spuitbussen en flacons. Ook je multiblade cartridge mesje bevat plastic. Sommige tandpasta's van de bekende drogisterijmerken bevatten vreemd genoeg zogenaamde microplastics. 'Huh', ja je leest het goed: plastic in tandpasta. Na gebruik verdwijnt het allemaal in het afval of in het riool. Steeds meer mannen willen af van al dat plastic. In deze blog hebben we 10 super handige tips en productadviezen om het plastic gebruik in de badkamer te verminderen.

Er zullen hoogst waarschijnlijk enkele mensen zeggen: 'Je helemaal niet scheren en verzorgen voorkomt 'plastic soup' in de badkamer.' Maar wij gaan er gemakshalve van uit dat onze klanten wél aan verzorging doen. 

Tip 1: Scheer klassiek

Gooi die spuitbus met kant-en-klare-scheerschuim weg en stap over op klassiek natscheren. Een spuitbus is weliswaar geen plastic maar het zorgt wel voor een hele berg afval. 

Wat heb je nodig voor klassiek natscheren:

Het enige wat je weg gooit na diverse scheerbeurten is een los scheermesje. Als je je scheerkwast goed onderhoud heb je er zeker 5-10 jaar plezier van. Een scheerzeep of scheercrème gaat veel langer mee dan een spuitbusscheerschuim. Gemiddeld kan je 3 maanden scheren met een scheerzeep. Daar komt bij dat scheren met een klassieke scheerzeep veel prettiger en gladder scheert. Kortom, beter voor het milieu en je wordt er blij van. 

klassiek natscheren

Tip 2: Scheer met het open scheermes

Het open scheermes is het meest duurzame scheermessysteem. Na gebruik gooi je het niet weg. Na gebruik even schoonmaken, scherp polijsten over de scheerriem en hupsakee klaar voor volgend gebruik. Als je het open scheermes goed onderhoudt dan kan je het doorgeven aan je kleinkinderen. Regelmatig spreken wij klanten die onlangs het open scheermes van hun overleden opa hebben geërfd.

Een ander pluspunt is dat het open scheermes het meest voordelige scheersysteem is. Het gaat om een eenmalige investering. Je hebt al prima open scheermessen van DOVO en Böker vanaf € 90,-. Daarnaast moet je ook een scheerriem en slijpsteen aanschaffen voor het periodieke onderhoud.

scheren met open scheermes

Tip 3: Scheer met het veiligheidsscheermes

Als je het open scheermes een brug te ver vindt dan heb je natuurlijk altijd nog het veiligheidsscheermes met de bijbehorende double edge scheermesjes.

scheren met safety razor

De moderne cartridge scheermesjes van Gillette, Boldking of Raz*War bestaan uit metaal en plastic. Double edge mesjes bestaan enkel uit metaal. In het afvalverwerkingsproces wordt alles van metaal met een grote magneet eruit gevist. Omdat deze mesjes alleen metalen bevatten zijn ze makkelijk recyclebaar. Veel mannen stappen over naar de safety razor omdat het enkele grote voordelen kent, namelijk:

  • prijs;
  • minder scheerirritaties;
  • veel keuze;
  • en duurzamer (milieuvriendelijker)

  

Tip 4: Scheerzeep met navulling

Veel harde scheerzepen zitten in een mooie luxe houten pot of een eenvoudig (hard)plastic potje. Na 3 of 4 maanden scheren is de scheerzeep op. Gelukkig hebben veel scheermerken een navulling. Deze navulling doe je weer in het potje en je kan weer verder scheren. Met name de klassieke Engelse scheermerken, zoals Truefitt and Hill en Geo F Trumper hebben een enorm aanbod van scheerzepen met navulling in een schitterende houten pot.

Scheerzeep

Het Duitse Muhle heeft scheerzepen in een stevige witte porseleinen pot. Ook hier kan je een scheerzeep navulling in doen.

Naast duurzaamheid is een scheerzeep of scheercrème in een pot ook handig want je kan het lekker makkelijk opschuimen. Je hebt dan altijd voldoende verse warme scheerschuim bij de hand.

Tip 5: Scheercrème in metalen pot

Heb je een hekel aan plastic? Gebruik dan een scheercrème in een metalen pot. Diverse ambachtelijke zeepproducenten verkopen hun luxe scheercrème in schitterende stevige metalen potten. Na gebruik kan je het potje eventueel gebruiken als luxe opbergdoosje voor schroeven en spijkers in je klusgarage. De scheercrèmes van het Franse Le Pere Lucien zitten in stoere stevige metalen potten.

Le Pere Lucien scheercrème 

Tip 6: Gebruik badzepen

In plaats van een douchegel in een tube kan je natuurlijk ook jezelf wassen en reinigen met een harde badzeep. Dagelijks verkopen wij diverse luxe badzepen aan een koord. Super handig. Je hebt altijd je zeep bij de hand onder de douche. Een badzeep is zuiniger in gebruik dan een douchegel. De badzepen van het Portugese Antiga Barbearia de Bairro en het Engelse DR Harris zijn zeer populair.

Tip 7: Gebruik douche en shampoo bars

De meeste flacons in je badkamer zijn shampoo's. Steeds meer fabrikanten verkopen zogenaamde shampoo bars of pucks. Het is shampoo in vaste vorm. De bestaande herenmerken, zoals DR Harris en Meissner Tremonia hebben ook een uitgebreid aanbod. Voor elke type haar is er een shampoo beschikbaar. De bars van DR Harris worden verpakt in een klein metalen doosje. De Meissner pucks zitten in een kartonnen doosje.

Een shampoo bar is heel eenvoudig in gebruik. Even natmaken, wrijf het tussen je handpalmen en vervolgens het shampooschuim goed verdelen en inmasseren in je haar. Na gebruik eventueel een beetje droog maken en terug stoppen in het bakje.

Shampoo bar

Tip 8: Gebruik tandpasta zonder microplastics

In diverse tandpasta's van de grote merken zitten microplastics, zoals Polyethylene (PE) en/of Polyethylene glycol. We hebben ons altijd verbaasd over het gebruik van plastics in een tandpasta. Gelukkig zijn er alternatieve mondhygiëne producten zonder deze plastics, zoals het Italiaanse Acca Kappa en Marvis.

Daar komt bij dat Marvis een indrukwekkend assortiment heeft van tandpasta's met fantastische en spannende smaakjes: munt, drop, anijs, jasmijn en gember.

Marvis tandpasta

Ik hoor jullie denken: 'Ja, maar dan heb je nog steeds tandpasta in een plastic tube.' Gelukkig zijn er 100% plasticvrije tandenpoetsmiddelen. Meissner Tremonia produceert tandenpoetspoeder in een glazen potje en in een papieren zak als navulling. Als het potje op is, vul je deze weer met tandenpoetspoeder in het navulzakje. Deze muntfrisse tandenpoets bevat alleen natuurlijke bestanddelen en mineralen, zoals: krijt (calcium carbonate) en muntolie.

Je drukt je tandenborstel even in de poeder en je kan lekker poetsen. De toegevoegde krijt verwijdert tandplaque, voedselresten en gelige aanslag van koffie, thee en sigaretten.

tandenpoetspoeder navulling 

Tip 9: Gebruik deodorantcrème

Veel deodorants zitten in een spuitbus of een plastic bus. De veel gebruikte deodorant sticks zitten in een plastic bus met binnen in een draaimechaniek van kunststof Het Duitse Meissner Tremonia heeft verschillende deodorantscrèmes in een klein glazen potje. Het zijn natuurlijke deodorants op basis van zuiveringszout, plantaardige biologische oliën en natuurlijke essentiële oliën.

Deodorant  

Tip 10: Gebruik pommade zonder microplastics

Zonder dat je het vaak weet zitten er in pommades of haargels ook microplastics, zoals: 

  • Acrylate Copolymer, Acrylate Crosspolymer (ACS)
  • Dimethicol
  • Methicone

Bovengenoemde opsomming is een beperkt overzicht. Er zijn wel tientallen verschillende soorten plastics die je kan tegen komen in pommades en shampoo's. Microplastics of microbeads zijn niet schadelijk voor de gezondheid maar uiteindelijk spoel je het weg via het riool en komt het natuurlijk in het milieu terecht. Deze plastics breken niet af en hopen zich op in onze rivieren en oceanen. Sinds enige tijd is er een handige app beschikbaar: www.beatthemicrobead.org. In deze app kan je eenvoudig checken of je favoriete haargel of shampoo microplastics bevatten.

Veel klanten van ons willen graag weten welke bestanddelen er in hun verzorgingsproducten zitten. Steeds meer mensen maken zich zorgen om deze plastics. Zo goed en kwaad als het kan hebben we zoveel mogelijk aan de hand van de lijst van microplastics per artikel dit uitgezocht. Wij vermelden dan ook bij diverse pommades en shampoo's of het artikel microplastics bevat. Met name haarstylingproducten van de Amerikaanse barbershop- en kappersmerken bevatten microplastics: American Crew, Layrite en Suavecito. Let op, niet alle producten van deze merken bevatten deze bestanddelen.

Door deze melding kan als klant zelf bepalen of je je favoriete pommade nog wel of niet gaat gebruiken.

Er zijn uiteraard voldoende pommades en shampoo's zonder microbeads, bijvoorbeeld: