Welke baard past bij mij?

Op een gegeven ogenblik besluit je om je baard te laten staan. Na enkele weken heb je al een aardige baard staan. Vervolgens komt ook het baardmanagement om de hoek kijken. De vraag is natuurlijk: 'welke baard past het beste bij mijn hoofd?' In deze blog laten we zien welke baard je kan kiezen of welke het beste bij jou past.

Waar moet ik opletten voor de keuze van mijn baardvorm?

De snor en baard is een vorm van gezichtsexpressie. Met jou baard kan je een statement maken. Het vertelt iets over jezelf, je karakter en je doen en laten. Denk dus goed na als je je baard laat staan welke snor en baard je gaat kiezen. Gelukkig zijn er zoveel baardvariaties te bedenken dat er altijd wel een baard is dat goed bij je past. 

De juiste vorm van je baard is afhankelijk van twee kwesties:

  • de mate van baardgroei;
  • de vorm van je hoofd.

Al na enkele weken worden de contouren van je baardgroei zichtbaar. Je krijgt al snel een idee hoe je baard eruit gaat zien. Elke baardgroei is natuurlijk anders. Je ziet ook direct of je een regelmatige baardgroei hebt of dat er kale plekken zitten in het baardlandschap.

Daarnaast heb je te maken met de vorm van je hoofd:

  • Rond of bolvormig gezicht
  • Lang gezicht
  • Vierkant of hoekig gezicht
  • Ovaal gezicht

 

In geval van een onregelmatige baardgroei en enkele kale plekken kun je het beste nog even geduld hebben. Als je voldoende baardlengte hebt kan je eventueel deze kale plekken prima bedekken met de baardharen erom heen. Gebruik een baardbalm om je baard in vorm te brengen en te behouden. Wrijf een beetje baardbalm in je baard. Goed verdelen en inwrijven. Vervolgens met de baardborstel de baardbalm verder verdelen en inborstelen.

Je kan natuurlijk ook afhankelijk van de baardgroei en vorm van het gezicht het type baard kiezen dat het beste bij je past.

Type baard bij rond gezicht

Heb je een rond gezicht dan is het slim om meer lengte te creëeren. Kies een baard dat voor lengte zorgt onder de kin. Hou de bakkebaarden kort of scheer deze compleet weg. Hierdoor wordt het gezicht minder 'rond'.  

De Goatee is de ideale baard voor het ronde gezicht. De Goatee is een compacte baard direct onder de kin. De snor loopt door naar de baard onder de kin. De Goatee is populair bij studenten en in het intellectuele milieu.

Goatee

Chique, klassiek en onderscheidend is de Van Dyke baard. Het is een variant op de Goatee. De snor staat los van de baard onder de kin. In tegenstelling tot de Goatee heeft deze baard een charmant puntje onder de kin. Ook hier zijn de bakkebaarden kaal geschoren. De Van Dyke is vernoemd naar de Vlaamse schilder en kunstenaar Anthony van Dyck.

Goatee en The Van Dyke

Heb je een hekel aan het scheren van je bovenlip en kin? Wellicht omdat je hier snel last hebt van scheerirritaties. Met de Goatee vermijd je deze onderdelen van het gezicht.

Type baard bij lang gezicht

Heb je een lang en smal gezicht dan moet je juist minder lengte creëeren. Gebruik je baard om een iets minder lang gezicht te krijgen. Een baard met stevige bakkebaarden aan de zijkanten van het gezicht en minder lengte onder de kin zorgt voor een iets ronder gezicht.

Heel bekend is de Mutton Chops. Deze stoere baard is bekend geworden door de superheld Wolverine (acteur Hugh Jackman) in de superheldenfilm X-Men. Ook de Amerikaanse zanger Elvis Presley droeg dit type baard. De Mutton Chops zijn eigenlijk enorme gestylde bakkebaarden. De bakkebaarden laat je flink doorgroeien van boven naar beneden net iets boven de kaaklijk. Eventueel lopen de uiteinden van deze bakkebaarden door naar de snor.

Mutton Chops

De Mutton Chops is een echte klassieker. In de Britse Victoriaanse periode (1800 - 1900) was de baard zeer populair. Beroemde hoge officieren, ontdekkingsreizigers, kunstenaars en schijvers liepen rond met gigantische bakkebaarden. Veel mannen lieten zich inspireren door deze bende figuren.

Een andere geschikte baard voor het lange gezicht is de Stubble. De Stubble is eigenlijk gewoon een korte baard van enkele dagen. De Stubble is populair geworden dankzij de acteur Don Johnson en zanger George Michael. Het onderhoud van deze baard is minimaal. Om de paar dagen hoef je alleen met de trimmer er door heen te gaan. Uiteraard moet je wel regelmatig de baardcontouren onderhouden. Je kan prima met behulp van een transparante scheergel en de safety razor de baardranden strak scheren. Door de transparante scheergel kan je goed de baardranden zien tijdens het scheren. Het scheermes glijdt dan ook veel soepeler over de huid. Het grote voordeel van het veiligheidsscheermes is dat de scheerkop waar je het double edge scheermesje inklemt rechthoekig is. Je ziet precies waar het mesje zit en glad scheert.

Stel je hebt veel last van scheerirritaties rondom de kaaklijn en/of bij je bovenlip dan kan je prima de Mutton Chops kiezen. Met deze baard vermijd je de gevoelige onderdelen van het gezicht.

Type baard bij vierkant gezicht

In het geval van een vierkant gezicht is het mooi als je onderin meer lengte creëert en de zijkanten kort houdt. Bij een vierkant gezicht is het zeer stijlvol als je onderin een puntje maakt van de baard.

De ideale baard is de zogenaamde Ducktail. De Ducktail is een dunne en lange snor bovenin en onderin bij de kin een smal driehoekig puntje. Met de lengte van de snor en het puntbaardje kan je natuurlijk variëren. Je kan een mooie krul maken aan de uiteinden van de snor. Dit type baard kwam je vroeger veel tegen bij koningen en andere heersers. De Ducktail zorgt voor een koninklijke uistraling.

 

Varianten van dit baardtype zijn de Hollywoodian, Anchor en Royale & Balbo.

Veel mannen hebben moeite met het comfortabel glad scheren van de kin. De kin is lastig scheren en je hebt er snel last van scheerirritaties, zoals rode vlekken of een droge schilferige huid. In dat geval is de Ducktail jouw baard. 

Type baard bij ovaal gezicht

Heb je een ovaal gezicht dan kan je eigenlijk alle kanten op. Het maakt niet uit wat je leuk vindt, alle baarden passen prima bij dit gezicht. Wat dacht je van bijvoorbeeld de volle baard. De volle baard is de klassieke mannelijke baard. Een man met een volle baard zie je al van verre staan. Vroeger waren het de Vikingen die met een ruige baard plunderend Europa onveilig maakten. De volle baard staat ook voor wijsheid. Denk bijvoorbeeld aan Karl Marx en Charles Darwin. In de moderne tijd waren het de bandleden van de Amerikaanse rockband ZZ Top die in de jaren 80 en 90 optraden met een enorme lange baard. Tegenwoordig zie je veel bikers en hipsters met volle baarden rondlopen.

De huid in de halsstreek is een gevoelige huid. Ook hier zie je snel huidirritaties optreden door het scheren, zoals rode branderige vlekken, ingegroeide haren en scheerpukkeltjes. In dat geval is de volle baard ideaal.

Onderhoud van jouw baard

Zodra je kiest voor een bepaald type baard heb je te maken met het onderhoud ervan. Tot nu toe hebben we gesproken over type baard. Maar je kan ook variëren met de randen van de baard. Je kan de randen enigszins ruw scheren (linkerfoto) of super strak in een mooie kromme 'lijn' scheren (rechterfoto).

Het ruw scheren van de baardranden kan heel goed met een safety razor. Juist oneffenheden in de baardranden zorgen voor een ruig en stoer uiterlijk. Het grote voordeel is natuurlijk als je even een klein beetje uitschiet met het scheermes dat dat niet opvalt.

Het strak scheren kan ook prima met de safety razor. Maar uiteindelijk krijg je het mooiste resultaat met een open scheermes met vierkante punt of een shavette scheermes. Je kan dan millimeter voor millimeter de randen scheren. Dit vergt natuurlijk wel geduld en discipline.

De Duitse scheermessen fabrikant DOVO uit Solingen heeft speciaal voor het scheren van de baardcontouren het Barbarossa open scheermes ontwikkeld. Het scheerblad van dit scheermes is gehalveerd. Hierdoor kan je soepeler en makkelijker de randen bijwerken.

Het voordeel van het shavette scheermes is dat deze geen onderhoud vergt. Na enkele scheerbeurten vervang je het mesje met een nieuw vers scherp scheermesje. Ook dit type scheermes kan je makkelijk hanteren en gebruiken voor het scheren van je baard.

Voor het dagelijkse baardmanagement heb natuurlijk wel de juiste baardspullen nodig:

  • baardolie voor het verzachten van de baardharen en eventueel verzorgen van de huid onder de baard;
  • baardbalm voor het in vorm brengen en modelleren van de baard;
  • baardborstel en baardkam voor het perfect verdelen van de baardbalm en baardolie en het modelleren van de baard;
  • baardschaar voor het bijknippen van de baardharen;
  • transparante scheergel voor het beschermen van de huid tijdens het scheren van de baardcontouren;
  • safety razor voor het perfect strak scheren van de baardranden.