Wat zit er in mijn scheerzeep of scheercrème?

Wat is een goede scheerzeep of scheercrème?

We roepen het vaker: 'gooi toch die goedkope supermarkt of drogisterij scheerzeep of scheerschuim weg en ga toch eens echt goede scheerzeep of scheercrème gebruiken!' Een goede scheerzeep of scheercrème moet drie dingen doen:

  1. het produceert een vol en stabiel scheerschuim én blijft lang goed vochtig waardoor de baardharen de tijd krijgen om zachter en zachter te worden;
  2. het produceert een volle vette beschermlaag of glijfilm om de huid te beschermen tegen het scheermes;
  3. en de diverse verzorgende oliën en vetten voeden de huid waardoor er minder scheer- en huidirritaties optreden tijdens of na het scheren.  

Wat is een slechte scheerzeep of scheercrème?

Slechte scheerproducten zijn sterk alkalisch en maken geen goede scheerschuim. De scheerschuim droogt snel op en voelt niet vettig aan. Deze producten hebben een sterke dehydraterende werking. Ze beschermen de huid onvoldoende, ze drogen de huid uit, beschadigen en irriteren de huid. De gangbare supermarkt en drogisterij scheerproducten van de bekende retailmerken zijn erg agressief. Veel mannen die deze producten gebruiken hebben na het scheren last van een droge trekkerige huid of een branderig gevoel. Veel van deze onwetenden denken: 'dit hoort erbij, toch?' Fout! Herken je deze klachten? Gooi dan direct dit waardeloze scheerproduct in de prullenbak.

Wat zijn de bestanddelen van een scheerzeep en scheercrème?

Alle zepen bestaan uit (plantaardige of dierlijke) oliën en vetten en een loog, zoals kaliumhydroxide of natriumhydroxide. Als je deze stoffen bij elkaar doet krijg je een chemische reactie: het verzepingsproces. Kaliumhydroxide zorgt voor smeuïge scheercrèmes en natriumhydroxide zorgt voor harde scheerzepen. Even een leuk weetje tussendoor: logen worden ook gebruikt als verfafbijtmiddel en gootsteenontstopper. Scheerzepen en scheercrèmes zijn zogenaamde overvette zepen. Er wordt minder loog gebruikt dan nodig is om alle oliën en vettten te verzepen. De verschillende veel gebruikte vetten bevatten een hoge concentratie onverzeepbare bestanddelen. Waardoor het na het verzepingsproces als overvet achterblijft in de scheerzeep. Zo wordt de huid gevoed en verzorgd.

Op etiketten van scheerproducten staat altijd een opsomming van de verschillende bestanddelen van het betreffende product. De stoffen die qua hoeveelheid het meest voorkomen in het artikel staan voorin. De bestanddelen die het minst aanwezig zijn staan dus achterin. De meest gebruikte ingediënten zijn water, oliën, vetten, vetbestanddelen, logen en glycerine. Parfum- of geurstoffen staan meestal helemaal achterin in het rijtje. We hebben hier niet de intentie om een complete opsomming te laten zien. Het overzicht bestaat uit de meest voorkomende en belangrijkste bestanddelen van scheerzeep of scheercrème.

Amandelolie

Amandelolie zorgt voor een stabiel en romig schuim. Het heeft een sterk hydraterende en voedende werking.

Castorolie

Castorolie of Ricinisolie komt van de peulvrucht van de Wonderboom. Deze olie wordt al sinds de oudheid gebruikt voor vele medicinale en huidverzorgingstoepassingen. Het zorgt voor een stabiel en lang staand, zacht en romig schuim. Het trekt water aan en houdt het ook vast. Hierdoor heeft het een hydraterende en voedende werking.

Glycerine

Glycerine ontstaat tijdens het verzepingsproces. Het bestaat uit hoofdzakelijk triglyceriden (een combinatie van glycerine en drie vetzuren). Het zorgt voor extra 'glide', trekt water aan en houdt het ook goed vast. Het zorgt er voor dat je scheerzeep of scheercrème flink gaat schuimen. 

Jojoba olie

Jojoba olie wordt gewonnen uit de zaden van de plant Simmondsia chinensis. Jojoba schuimt niet veel van zichzelf maar zorgt ervoor dat het schuim van andere oliën stabieler blijft. Het heeft een hydraterende werking, wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en bevordert een zijdezachte huid. De chemische samenstelling lijkt veel op het talg van onze huid.

Kaliumhydroxide

Kaliumhydroxide is een loog en gaat een verbinding aan met olie of vet. 

Kokosolie

Kokosolie zorgt voor veel en overvloedig schuim en dat de scheerzeep sneller gaat schuimen. Het schuim wordt ook zachter en compacter door deze olie: zachte en fijne bubbels.

Natriumhydroxide

Natriumhydroxide is een loog en gaat een verbinding aan met olie of vet.

Sheaboter

Sheaboter is een plantaardig vet, gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse boom Vitellaria paradoxa. Het zorgt voor een stabiel, lang staand en romig schuim. Sheaboter heeft een hoog percentage onverzeepbare delen. Na de verzeping met het loog blijft er veel vet over in de scheerzeep. Zo kan het de huid goed voeden en verzorgen.

Stearinezuur

Stearinezuur is een verzadigd vetzuur. Het komt uit zowel dierlijke als plantaardige vetten of oliën. Het zorgt voor een stabiel en lang staand, romig en compact schuim.

Kaolin

Kaolin is een kleimineraal. Het zorgt voor extra glide tijdens het scheren.

Geurbestanddelen

Veel scheerproducten hebben een geurtje. Veel van deze toegevoegde geurbestanddelen zijn of samengestelde synthetische of natuurlijke geuroliën of een mix van diverse essentiële oliën. Geurbestanddelen kunnen de huid irriteren. Ben je hier gevoelig voor of heb je een hekel aan geurtjes? Gelukkig zijn er ook neutrale ongeparfumeerde scheerzepen en scheercrèmes.

Hier volgen enkele veel voorkomende geurbestanddelen:

Eugenool is een veel gebruikte geur- en smaakstof. Het is een natuurlijk bestanddeel van diverse essentiële oliën en het ruikt naar kruidnagel en kaneel. Het wordt geëxtraheerd uit kruidnagelolie of synthetisch geproduceerd.

Geraniol is een veel gebruikte geur- en smaakstof. Het is een natuurlijk bestanddeel van diverse essentiële oliën en het ruikt naar rozen.

Limoneen is een veel gebruikte geur- en smaakstof. Het is een natuurlijk bestanddeel van diverse essentiële oliën en het ruikt naar citrus. Het wordt geëxtraheerd uit sinaasappelschillen.

Linalool is een veel gebruikte geur- en smaakstof. Het is een natuurlijk bestanddeel van diverse essentiële oliën en het ruikt naar rozen.