Wat is menthol en waarom zit het in mijn scheerproduct?

Menthol is een van de meest voorkomende bestanddelen in heel veel scheerproducten. Je komt het tegen in scheerschuim, scheergel, scheerzeep en after shave producten. In deze blog leggen we uit wat Menthol is en waarom het zo populair is.

Wat is menthol?

Natuurlijke Menthol zit in de bladeren van de Muntplant. Menthol wordt verkregen uit muntolie door middel van extractie. Het is een witte kristalachtige poedersubstantie. De officiële scheikundige naam is 5-methyl-2-(1-methylethyl)-cyclohexanol. Omdat Menthol zo populair is wordt er veel synthetische Menthol geproduceerd.

Menthol houdt je hersenen en zenuwen een klein beetje voor de 'gek'. Hoewel het de temperatuur van de huid niet veranderd, zorgt het wel voor een verkoelend effect. Het activeert de lichaamsreceptoren in de huid en andere koudegevoelige plekjes voor 'koud voelen'. Je kan het heel goed vergelijken met de stof Capsaïcine in 'hete' chilipepers. Deze prikkelen de hitte sensoren zonder dat het de temperatuur laat stijgen.

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia

Menthol in scheerproducten

Menthol wordt veel gebruikt in scheerproducten. Het zorgt voor het ultieme frisse en verkwikkende scheergevoel tijdens en na het scheren. Daarom vinden veel mensen natscheren met scheermes en een scheerproduct prettig. Het voelt fris en schoon. De Menthol zorgt voor extra verkoeling. Onze ervaring is als je je hebt geschoren met een Mentholhoudend scheerproduct je huid nog enkele minuten na het scheren heerlijk 'koud' aanvoelt. Menthol in verzorgingsproducten is volkomen veilig in gebruik omdat het weinig wordt opgenomen door de huid. Naast de verfrissende eigenschappen heeft het ook een revitaliserende, stimulerende en verzachtende werking.

Populaire Menthol scheerproducten

Er zijn veel gementholiseerde scheerzepen en after shaves op de markt beschikbaar. Onderstaand enkele populaire scheerproducten.

Proraso pre-shave crème 100ml 

Een van de meest populaire scheerproducten is de groene preshave crème van Proraso. Deze zit barstensvol met Menthol en heeft een zeer sterke geur van Munt en Eucalyptus. Deze pre shave breng je aan vooraf het scheren. De scheerschuim gaat direct over de pre shave. Het zorgt voor extra bescherming tijdens het scheren. Na het scheren en je after shave voel je nog de frisheid van de Menthol natintelen.

Acca Kappa Barbershop scheercrème 250ml

Als je van Pepermunt houdt dan moet je deze Barbershop scheercrème van Acca Kappa gebruiken. Zodra je de deksel van het potje afschroeft ruik je de sterke Munt- en Mentholgeur. De geur is net zo sterk als het bekende Wilhelmina pepermuntje. Deze luxe topscheercrème zorgt voor een ongekende frisse scheerbeurt. De extra toegevoegde glycerine en diverse oliën zorgen voor een zeer prettig scheerresultaat. Het zit in een grote robuuste aluminium pot van 250ml en met water en scheerkwast schuimt het snel op. Net zoals heel veel producten van Acca Kappa bevat deze scheercrème geen SLS, parabenen, chemische anti oxidanten, paraffine, PEG, siliconen en genetisch gemodificeerde bestanddelen.

Stirling Soap Co. scheercrème Margaritas in the Artic 165ml

De bekende Amerikaanse ambachtelijke scheerproducenten kunnen er ook wat van. Wat denk je van de Margarithas in the Artic scheercrème van Stirling Soap Co.? De fabrikant stopt zelfs extra Menthol in deze mooie scheercrème. De geur is een fantastische combinatie van Limoen en Menthol. Zodra je deze scheercrème opschuimt op je huid voel je de frisse tinteling van de Menthol: het voelt alsof een IJsbeer in het koude Noordpoolwater staat te nippen aan een heerlijke koude Margaritha cocktail.  

 

Meissner Tremonia after shave balm Mint Menthol 100ml

Ook de Duitse gebroeders Meissner stoppen lekker veel Munt en Menthol in hun populaire Mint Menthol after shave balm. Deze after shave balm heeft een frisse zachte en natuurlijke geur van Pepermuntolie. De after shave balm van Meissner Tremonia bevatten alleen pure natuurlijke plantaardige oliën. Dit artikel bevat geen parabenen, paraffine, minerale oliën, PEG, siliconen en synthetische kleur- en geurstoffen. Uiteraard verzorgt en kalmeert deze balm zeer effectief de pas geschoren huid.

 

Clubman Pinaud Osage Rub after shave lotion 414ml

De klassieke Osage Rub after shave van Clubman Pinaud kom je overal ter wereld tegen in barbershops. Zeer populair bij de traditionele barbier. Barbiers hebben altijd veel plezier in het trakteren van hun pas geschoren klanten met deze heerlijke after shave. Na het scheren wordt lekker veel van deze Menthol lotion op de huid gesplasht. De Menthol en Eucalyptus zorgen voor een heerlijke koude Mentholexplosie op je huid. Je voelt eerst even de prikkelende werking van de alcohol en meteen daarna voelt de huid 'ijskoud' aan. Minutenlang na het scheren voelt de huid nog lekker fris en tintelend aan.