Voor of na het scheren douchen? Wat is het beste?

Scheren en douchen

Regelmatig krijgen we vragen van onze klanten wat nu het beste is rondom het scheren en douchen. Moet je nu vooraf het scheren douchen? Of kun je beter na het scheren douchen?

Zoals we vaker roepen: 'Je moet helemaal niets!' Iedereen heeft zijn eigen ochtendritueel en elke huid is weer anders. Wat voor jou het beste werkt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je huid- en baardtype. In deze blog hebben we de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Moet je voor of na het scheren douchen?

Wat is het voordeel van eerst douchen en dan scheren? Door het warme douchewater gaan de huidporiën open staan en worden baardharen zachter en zachter. Hoe zachter de baardharen, hoe makkelijker het scheren gaat. En hoe gladder het scheerresultaat. Achteraf heb je ook minder last van scheerirritaties. Vergelijk het maar met de warme handdoek van de barbier ter voorbereiding op het scheren. Heb je stugge en knetterharde baardstoppels, dan is eerst douchen en vervolgens scheren de beste volgorde voor jou.

Wat is het voordeel van eerst scheren en dan douchen? Het warme douchewater kalmeert je huid na het scheren. Deze volgorde is het beste wanneer je last hebt van een (zeer) droge huid. Zoals je weet bestaat je huid uit diverse lagen. De buitenste huidlaag is de zogenaamde hoornlaag. Dit is een belangrijke beschermlaag. Als je gaat douchen en reinigen vooraf het scheren dan spoel je een deel van deze beschermlaag af. Het warme douchewater kan mogelijk de huid uitdrogen. Als je een droge huid hebt wil je juist graag dit voorkomen. Zeker als je nog moet scheren. 

Heb je een zware baardgroei en kies je voor eerst scheren en dan douchen. Dan kan het helpen om de baardharen zachter te maken door vooraf het scheren je huid goed nat te maken en in te smeren met een preshave olie of crème.

Scheren tijdens het douchen kan ook. Er zijn mannen die zich scheren tijdens het douchen. Dit is uiteraard een uitermate efficiënte methode. Je moet natuurlijk wel voorzichtig zijn. Want het scheermes is natuurlijk nat en glibberig. Je hebt ook een goede scheerspiegel nodig, dat voorzien is van een speciale coating waardoor het niet beslaat.

Tot slot, welke methode je voorkeur heeft, het is belangrijk dat je altijd de tijd neemt om jezelf te scheren. Haastige spoed bij het scheren leidt nooit tot goede resultaten.