Scheren van A tot en met Z

Welkom in de wereld van het scheren

Welkom in de wereld van het scheren. Ondanks het dagelijkse scheerritueel zijn veel mannen onwetend over het scheren. Daarom vertellen we in deze blog kort en bondig het scheren van A tot en met Z.

Introductie op het scheren

Scheren draait om voorbereiding, optimaal beschermen en voeden van de huid en een comfortabel, fris en glad scheerresultaat. Start met het reinigen van je huid, gebruik lauwwarm water en eventueel een pre shave crème of olie aan. Breng daarna, over de pre shave heen, de scheerschuim, scheergel of scheercrème aan. De scheercrème of -zeep met warm water en scheerkwast aanbrengen en opschuimen. Neem de tijd. De baardharen worden hierdoor zacht. Hoe zachter, hoe beter! En scheren maar. Na het scheren schoonspoelen met koud water. Verkoel de huid met een after shave splash. Neutraliseer zeepresten en normaliseer de pH-waarde van je huid met een aluinblok. Of kalmeer je huid met een verzorgende after shave balm. En als finishing touch eventueel een klein beetje verzachtende talkpoeder op de pas geschoren huid. Klaar!

Start met reinigen

Gewone handzeep droogt de huid uit. Vervolgens ga je hier met een metalen scheermes overheen scheren. Niet comfortabel! Dus, niet doen. Reinig het gezicht met een pH-neutrale reinigingsgel. Lekker fris en je krijgt geen droge huid. Maximaal scheercomfort begint met de juiste voorbereiding.

Start met het reinigen van de huid

Meer scheercomfort met een pre shave

Scheerschuim of scheerzeep zijn licht basisch en kunnen de huid wellicht iets ontvetten. Dus voorkom uitdroging van de huid. Gebruik een pre shave crème of olie vooraf het scheren. Een pre shave zorgt ook voor een extra buffer tussen huid en mes. Breng een pre shave crème of olie aan met de vingers. Even inmasseren. Gewoon laten zitten, niet afspoelen. De scheerschuim gaat over de pre shave heen. We vallen in herhaling: maximaal scheercomfort begint met de juiste voorbereiding.

Barbierstip
Onderdeel van de pre shave is ook de ‘hot towel’-behandeling. Vooraf de pre shave olie het gezicht enkele minuten wikkelen met een vochtige (heet water) katoenen doek.

Barbierstip
Heb je van jezelf een droge huid? Of heb je na het scheren last hebt van een droge schrale of trekkerige huid? Gebruik dan altijd een pre shave product vooraf het scheren. Heb je een hekel aan olie op je vingers? Gebruik dan een pre shave crème. Als je liever een stevige beschermende laag wil hebben dan kun je beter een dikke lobbige pre shave olie gebruiken.

Scheerschuim, scheerzeep, scheercrème en scheergel

Scheerschuim, scheerzeep, -crème of -gel maken de baardharen zacht, beschermen en voeden de huid. Maar wat moet je kiezen? Ga je voor efficiency en gemak? Gebruik dan een kant-en-klare-scheerschuim uit een bus. Wil je een superglad en fris scheerresultaat, maximaal scheercomfort én zo min mogelijk scheerirritaties tijdens en na het scheren? Gebruik dan een scheerzeep of -crème. Een transparante scheergel of een handige en transparante scheerolie zijn uitermate geschikt voor precisiescheren van de baardcontouren en langs ring- en bakkebaarden.

De meest comfortabele scheerbeurt en het gladste scheerresultaat krijg je met een klassieke scheerzeep of scheercrème, warm water en de scheerkwast. Neem de tijd. Zorg ervoor dat de baardharen zacht worden. Minimaal 1 minuut de scheerzeep of scheercrème met warm water en scheerkwast opschuimen op de huid. Hierdoor worden baardharen zacht en krijg je een volle vette scheerschuimlaag op je huid. De verschillende voedende oliën en vetten in deze scheerproducten voeden de huid. Dit zorgt voor meer comfort tijdens en na het scheren. 

Barbierstip
Veel mannen hebben een gevoelige huid. Gebruik eventueel ongeparfumeerde en parabeenvrije scheerproducten.

Barbierstip
Na het scheren de huid schoonspoelen met koud water. Dep - niet wrijven - de pas geschoren huid droog met een schone katoenen doek.

De scheerkwast

De functie van de scheerkwast is het aanbrengen van scheerschuim en zacht maken van de baardharen. Scheerzeep of -crème moet je opschuimen met warm water en de scheerkwast. Maak de scheerkwast nat met lauwwarm water. Even roeren in het scheerzeepbakje. Of een beetje scheercrème op de scheerkwast doen. De scheerzeep verder opschuimen op het gezicht. Beweeg de scheerkwast heen en weer over het gezicht. Neem de tijd. Baardharen moeten zacht worden. Hoe zachter de baardharen, hoe makkelijker de haren worden gekortwiekt.

Na gebruik scheerkwast goed schoonspoelen en op zijn kop ophangen aan een scheerkwasthouder. Hierdoor gaat de kwast langer mee en heb je langer plezier van je scheerkwast.

Er zijn 3 type scheerkwasten:

  1. Scheerkwasten van Dassenhaar: zachte haren, voelt prettig aan op huid, produceert vlot een volle scheerschuim, 100% natuurlijk, groot assortiment
  2. Scheerkwasten van Varkenshaar: iets stuggere haren, produceert veel scheerschuim, 100% natuurlijk, voordelig geprijsd
  3. Scheerkwasten van synthetisch haren: zachte haren, voelt prettig aan op huid, produceert veel scheerschuim, diervriendelijk, groot assortiment

Barbierstip
Ben je vegetariër of veganist of ben je wellicht allergisch voor dierlijke haren? Gebruik dan een scheerkwast met synthetische haren.

De scheerkwast

Aan de slag met de safety razor

Het veiligheidsscheermes of krabbertje is bezig met een revival. Waarom zou je moeten scheren met een klassiek veiligheidsscheermes? Je hebt minder last van scheerirritaties. Het voorkomt ingegroeide baardharen. Enorm aanbod van scheermeshouders en verschillende double edge scheermesjes. Hierdoor kan de houder en het scheermesje veel beter worden afgestemd op het type (normale tot gevoelige) huid en/of (lichte tot zware) baardgroei. Het kostenaspect: één los scheermesje kost gemiddeld € 0,30.

De safety razor scheermeshouder en het double edge scheermesje zijn een wereldwijd universeel scheersysteem. Alle scheermesjes van de verschillende merken passen in alle scheermeshouders.

scheren met de safety razor

Scheren met de safety razor is niet moeilijker of makkelijker dan het moderne Gillette cartridge scheermes. Maar hoe moet je scheren met dit scheermes? Onderstaand een beknopte instructie:

  1. Houd het scheermes licht en soepel vast met 2 of 3 vingers (tussen duim en wijs- en langevinger in)
  2. Houd het scheermes onder een hoek van circa 30 graden ten opzichte van de huid.
  3. Zo min mogelijk druk uitoefenen; het mes moet zijn werk doen.
  4. Scheer met rustige bewegingen.
  5. Begin bij de bakkebaarden en wangen, vervolgens de nek en tenslotte het kin- en snorgedeelte.
  6. Scheer zoveel mogelijk met de baardharen mee en eventueel daarna tegen de baardharen in.
  7. Voor een echt superglad scheeresultaat: nog een keer het gezicht inzepen en vervolgens tegen de baardharen in scheren.
  8. Houd nu het scheermes zoveel mogelijk onderin het handvat vast met 2 of 3 vingers. 
  9. Vergeet niet om tijdens het scheren het scheermes schoon te spoelen.

Barbierstip
Bij diverse veiligheidsscheermessen kan de hoek van het scheermesje worden ingesteld. Hierdoor kan het scheermes worden afgestemd op de persoonlijke scheertechniek.

Barbierstip
Met het veiligheidsscheermes kun je vergeleken met het moderne Mach3 of Fusion scheermes veel beter en strakker de baardcontouren scheren.

Scheren met open scheermes

Het ultieme scheren is natuurlijk scheren met het ouderwetse open scheermes. Volgens veel mannen scheert het open scheermes super glad. Let op, scheren met dit mes is opnieuw leren scheren. Dit scheermes is het meest duurzame scheersysteem. Als je het mes goed onderhoudt kan je het later door geven aan je kleinzoon. Het open scheermes vergt wel onderhoud. Als je het bijvoorbeeld elke dag gebruikt moet je ook dagelijks het mes polijsten over de scheerriem. Het scheermes is na veelvuldig gebruik bot. Dus ongeveer één keer per jaar moet je het slijpen met een slijpsteen.

Gebruik het scheermes veilig en voorzichtig! Oefen in het begin rondom de bakkebaarden en wangen. Na een paar dagen kan je voorzichtig het kin- en nekgedeelte scheren. Maar hoe moet je scheren met het open scheermes? 

  1. Hou het scheermes licht en soepel vast met de vingertoppen.
  2. Scheermes vasthouden tussen duim en 2 vingers - zie instructietekening.
  3. Leg het scheerblad plat op de huid.
  4. Hou het scheermes onder een hoek van 10-30 graden t.o.v. de huid.
  5. Bij de wang, kin en bovenlip een iets kleinere hoek hanteren.
  6. Hanteer ook de juiste hoek bij de rondingen van de kin.
  7. Druk het scheermes zéér licht op de huid.
  8. Scheer eerst met de baardharen mee.
  9. Trek de huid strak tijdens het scheren met de andere hand.
  10. Scheer met kleine rustige gelijkmatige bewegingen.
  11. Begin bij de bakkebaarden en wangen, vervolgens de nek en tenslotte het kin- en snorgedeelte.
  12. Vergeet niet om het scheermes schoon te spoelen tijdens het scheren.
  13. Na het scheren met de baardgroei mee indien nodig de finishing touch: tegen de baardgroei in scheren.
  14. Zeep nog een keer het gezicht in.
  15. Scheer nu met korte voorzichtige bewegingen.

 Vasthouden open scheermes

Onderhoud open scheermes
Net zoals auto’s gaat het open scheermes langer mee als het regelmatig wordt onderhouden. Goed onderhoud draagt bij aan scheercomfort. 

Na gebruik het mes schoonmaken en droog opbergen. Polijst het scheermes vooraf of na elke scheerbeurt met de lederen strijkriem. 20 tot 30 heen-en-weer-bewegingen over de strijkriem moet voldoende zijn. Afhankelijk van het gebruik moet het scheermes na 8 tot 12 maanden worden geslepen met de slijpsteen.

Barbierstip
Leg de scheerriem plat op een tafel. Hierdoor kan je beter het scheermes polijsten over de riem.

Scheren met het shavette scheermes

Het open scheermes vergt dagelijks onderhoud. Niet iedereen houdt van onderhoud. Het open scheermes is een kostbare investering. Een shavette scheermes vergt geen onderhoud. De meest voordelige shavette begint vanaf € 15,-.

In het shavette scheermes kan je losse verwisselbare single edge scheermesjes inschuiven. Hierdoor heb je altijd een scherp scheermes. De lengte van het scheerblad van de shavette is circa 5 cm. Hierdoor is uitermate geschikt voor het onderhoud van je baard. Je kan heel goed de snor- en baardcontouren scheren.

Gebruik ook de shavette veilig en voorzichtig! Oefen in het begin rondom de bakkebaarden en wangen. Na een paar dagen kan je voorzichtig het kin- en nekgedeelte scheren. Scheren met de shavette gaat hetzelfde als het open scheermes. 

Makkelijk en vlot scheren met het cartridge scheermes

Het moderne cartridge scheermes van Gillette of Wilkinson heeft natuurlijk weinig uitleg nodig. Miljoenen mannen scheren dagelijks met dit scheermessysteem. Het scheert makkelijk, vlot, comfortabel en glad. Het is geschikt voor elk type huid en baard.

Barbierstip
Je moet zo min mogelijk druk uitoefenen op de huid tijdens het scheren. Het mes moet zijn werk doen. Hoe zwaarder het scheermes hoe minder druk je gaat uitoefenen. De scheermeshouders van Edwin Jagger en Muhle zijn zwaarder dan de standaard plastic handvatten van Gillette of Wilkinson. Dit zorgt voor uiteindelijk meer scheercomfort en een glad scheerresultaat.

De nabewerking: after shave behandeling

De pH-waarde van de mannenhuid is 6-7. Door het gebruik van scheerproducten op je huid wordt de pH-waarde 10-11. Tijdens het scheren schraap je een deel van de beschermende hoornlaag af. Na het scheren moet je de pH-waarde weer normaliseren en je huid herstellen of repareren. Daarom is de after shave behandeling super belangrijk. De eerste stap is je huid schoon spoelen met lekker koud en fris water na het scheren.

after shave behandeling

Na het scheren kan je of een heerlijke frisse alcohol after shave splash of een kalmerende verzorgende after shave balm gebruiken. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat jezelf lekker vindt of wat prettig is voor je huid.

De after shave splash

Als je een normale tot vettige huid hebt dan is een ouderwetse alcohol houdende after shave heerlijk verfrissend en verkoelend. De alcohol ontsmet en verkoelt. Een after shave bevat ook enkele verzorgende bestanddelen, zoals glycerine en Aloë Vera extracten. Het bevat weinig geurbestanddelen waardoor het geschikt is voor de pas geschoren huid. Even een paar druppels in de hand doen en lekker splashen op de huid.

De after shave balm

Als je een gevoelige of een droge huid hebt dan kan je beter een verzorgende en kalmerende after shave balm gebruiken. Heb je snel last van een schraal of branderig gevoel na het scheren? Gebruik dan ook een balsem. De diverse verzorgende en voedende ingrediënten trekken snel de huid in en doen hun werk. Hierdoor komt je huid snel tot rust. De huidherstellende bestanddelen in veel balms repareren de huid.

Barbierstip
Veel mannen hebben een gevoelige huid. Gebruik eventueel ongeparfumeerde after shave producten. 

Nabewerking met aluin

Een ondergeschat after shave product is het aluinblok. Aluin is een natuurlijk mineraal en wordt al eeuwenlang gebruikt door barbiers. Alle zepen, scheerschuim, scheerzepen en scheercrèmes zijn basisch en verhogen de pH-waarde van de huid. Aluin is een zuur en heeft een lagere pH-waarde. Aluin neutraliseert de zeepbestanddelen. Het draagt bij aan het normaliseren van de pH-waarde van de huid. Het heeft ook een ontsmettende en adstringerende werking. Tijdens het scheren gaan de huidporiën open. Aluin zorgt ervoor dat deze weer sluiten.

Aluin heeft ook een bloedstelpende werking. We kennen allemaal wel die handige kleine aluinstiften. Heb je een scheerwondje tijdens het scheren? Even de stift natmaken en deppen op het wondje. Het bloeden stopt direct. Een aluinblok is iets minder geconcentreerd en heeft slechts een lichte bloedstelpende werking.

Na de after shave splash het aluinblok natmaken met koud water en wrijven over het pas geschoren gedeelte. Sommige klanten doen eerst de aluin en daarna de after shave.

Als je liever een balm gebruikt moet of vooraf of na de after shave balm aluin aanbrengen. Welke volgorde de juiste is moet je lekker voor jezelf uitvinden.  

Finishing touch met talkpoeder

Ook een ondergeschat after shave product is talkpoeder. Elke traditionele barbier gebruikt talkpoeder na het scheren.

Talkpoeder wordt gemaakt van het mineraal magnesium-silicaat. Voor cosmetisch gebruik wordt het mineraal super fijn gemalen en gezuiverd. Talkpoeder verzacht de huid. Het vermindert het schrale en trekkerige gevoel van de huid na het scheren. Het absorbeert ook vocht en talg. Hierdoor heb je de gehele dag een prettig en comfortabel zacht gevoel op de huid.

Na de after shave of de balm doe je een heel klein beetje talkpoeder in de hand. Even de poeder verdelen in je handpalm en vervolgens aanbrengen en verdelen op de pas geschoren huid.

Barbierstip
Veel mannen hebben een vettige huid. Als je 's-morgens talkpoeder gebruikt op de pas geschoren huid dan heb je gedurende de dag minder last van een vettige huid. Talkpoeder absorbeert vocht. Als je tijdens warme dagen veel zweet gebruik dan ook talkpoeder.

 

Tenslotte je favoriete cologne of herenparfum

Aan het einde komt eventueel je cologne of parfum. Het is natuurlijk mooi als de geur hiervan aansluit op je scheerzeep of aftershave product. De verschillende scheermerken hebben naast hun scheerproduct een cologne of parfum die qua geur goed bij elkaar passen.

Zeer populair zijn de parfums van het Italiaanse Acca Kappa. De 1896 en White Moss zijn complete product/geur-lijnen: scheerzeep, after shave balm tot en met shampoo en parfum. De bekende klassieke Engelse merken hebben ook uitgebreide geurlijnen, zoals DR Harris, Geo F Trumper, Taylor of Old Bond Street en Truefitt and Hill. Hun Sandelhout productranges hebben veel liefhebbers. Het Italiaanse Saponificio Varesino heeft een enorm aanbod van verschillende geurlijnen: scheerzeep, after shave, parfum en douchegel.