Scheer slim en bespaar geld: safety razor vs cartridge scheermes

Hoe kan je veel geld besparen op scheermesjes?

Regelmatig vragen klanten aan ons: 'Die 3- of 5-blade cartridge scheermesjes van Gillette of Wilkinson kosten idioot veel geld. Kan het niet goedkoper?' Het komt ook vaak voor dat klanten ons bellen en zeggen: 'Beste mijnheer, ik ben het helemaal beu! Ik betaal me blauw aan die veel te dure scheermesjes in de supermarkt. Je wordt 'genaaid' (excuses voor het woord) waar je bij staat!' Het moet inderdaad gezegd worden: 'Die scheermesjes kosten veel geld.' Voor een pakje met 4 mesjes van Gillette Mach3 of Fusion betaal je gemiddeld meer dan € 4,00 per stuk. Ook de Boldking-mesjes kosten € 3,00 per stuk. Als je een Boldking-abonnement kiest zijn ze iets voordeliger, namelijk € 2,50/1. De double edge scheermesjes voor de safety razor kosten gemiddeld € 0,35 per stuk. 

Maar hoeveel ga je nu op jaarbasis of tijdens je baard- en scheerleven besparen? We hebben even onze grijze hersencellen laten werken en het voor je berekend.

Hoe vaak kan je scheren met één mesje?

In de ondergenoemde rekensom gaan we natuurlijk uit van enkele gemiddelde waarden en aannames. Het aantal scheerbeurten per scheermesje is een belangrijke aanname. Uit onze eigen ervaring weten we dat je gemiddeld 5 keer een double edge mesje kan gebruiken. Nogmaals, het is een gemiddelde. De goedkope DE-mesjes van het Turkse Derby zijn na 1 of 2 keer gebruik veel minder scherp. Met de duurdere mesjes van Personna of Feather kan je makkelijk 7 keer prima mee scheren. Hoe vaak je een mesje kan gebruiken is ook afhankelijk van type baard. Een scheermesje heeft weinig moeite met een dun en pluizig vlasbaardje. Daarentegen is hetzelfde mesje wellicht na enkele scheerbeurten bot als het knetterharde baardstoppels door midden moet klieven. 

Hoe vaak kan je scheren met een Mach3 of Fusion scheermesje van Gillette? We hebben even wat research gedaan. Op de website van Gillette staat dat je een mesje makkelijk tot een maand kan gebruiken. Dit is natuurlijk een waardeloze en nietszeggende uitspraak op de vraag: 'Hoe vaak je kan scheren met hun mesjes?' Wat wij veel horen van onze klanten is dat je ongeveer 7 keer een Gillette of Wilkinson mesje kan gebruiken. Op diverse fora en blogs lees je dat je 7 tot 10 keer kan scheren met het cartridge mesje. Voor onze berekening gaan we uit van 9 scheerbeurten.

Het aantal scheerbeurten per week verschilt ook per persoon. De meeste mannen scheren zich door de weeks en niet altijd in het weekend. Als je een lichte baardgroei hebt hoef je ook niet elke dag te scheren. Voor onze berekening gaan we uit van 3 scheerbeurten per week.

Kostenbesparing safety razor vs cartridge scheermes

Wat betreft de aanschafprijs van een double edge mesje gaan we uit van de gemiddelde prijzen op onze webshop: € 0,35 per mesje. De winkeladviesprijzen van een cartridge met 8 stuks Gillette Mach3 en 8 stuks Fusion PoGlide mesje zijn respectievelijk € 24,99 en € 39,99. De gemiddelde aanschafprijs per mesje is € 4,06. Bij de drogist zie je vaak leuke aanbiedingen voor de Gillette of Wilkinson mesjes. Voor onze rekensom hanteren wij de reguliere winkeladviesprijzen. Tsja, je moet toch ergens vanuit kunnen gaan. 

Onderstaand de uitgangspunten voor onze berekening van de kosten en besparingen:

  1. Leeftijd: 18 tot en met 75 jaar
  2. Aantal jaren dat een man zich scheert: 57 jaar
  3. Gemiddeld aantal scheerbeurten per week: 3
  4. Gemiddeld aantal scheerbeurten per cartridge scheermesje: 9
  5. Gemiddeld aantal scheerbeurten per double edge scheermesje: 5
  6. Winkeladviesprijs cartridge scheermesje Gillette Mach3 en Fusion Proglide: € 3,12 en € 5,00 per stuk
  7. Gemiddelde winkeladviesprijs double edge scheermesje: € 0,35 per stuk 

 

Kosten en besparing Double Edge scheermesje Gillette Mach3 scheermesje

Gillette Fusion Proglide scheermesje

Boldking scheermesje abonnement

€2,50/1

Kosten per jaar

€ 10,92  € 54,08  € 86,67  € 43,33 
Totale kosten gedurende je scheerleven  € 622,00 € 3.083,00   € 4.940,00  € 2.470,00
Besparing DE-mesje t.o.v. cartridge mesjes op jaarbasis  - € 43,16 € 75,75  € 32,41 
Totale besparing DE-mesje t.o.v. cartridge mesjes gedurende je scheerleven  -  € 2.461,00  € 4.318,00  € 1.847,00