Hoe gebruik en onderhoud je een scheerkwast?

Waarom zijn scheerkwasten zo populair?

Ondanks dat veel mannen kant-en-klare-scheerschuim gebruiken verkopen wij dagelijks scheerkwasten. De scheerkwast wordt steeds populairder. Regelmatig krijgen we van onze klanten te horen dat hun nieuwe scheerkwast echt bijdraagt aan een heerlijke en comfortabele scheerbeurt. Hun ochtendritueel kan niet meer zonder. Maar hoe moet je nu je scheerkwast gebruiken en onderhouden? We hebben enkele tips op een rijtje gezet. We maken natuurlijk wel onderscheid naar het type scheerkwast: varkenshaar, dassenhaar en synthetisch haar. Het gebruik verschilt per type haar. Het onderhoud is voor elke kwast hetzelfde.

Hoe gebruik je een scheerkwast optimaal?

Allereerst moet je natuurlijk de kwast natmaken met lauwwarm water. Doe de kwast een halve minuut in een bakje met water of hou het even onder stromend water. De haren van de kwast absorberen water. Het mooie van dierlijke haren is dat deze zich lekker volzuigen met water. Door de structuur van de haren blijft er veel water hangen of kleven. En water heb je natuurlijk nodig voor het opschuimen van je scheerzeep of scheercrème.

Roer de scheerkwast een paar keer rond in je scheerzeep en je krijgt meteen scheerschuim. De scheerkwast niet platdrukken in de scheerzeep. Het kan helpen om van tevoren de harde scheerzeep even vochtig te maken met water. Hierdoor gaat het afgeven van schuim net iets vlotter. Gebruik je liever een scheercrème doe dan een klein beetje crème op je kwast. Daarna komt het echte opschuimwerk. 

We hebben het vaker gezegd: 'Baardharen zijn zo hard als koperdraadjes. Maar nemen ook water op.' Dus neem de tijd. Minimaal 1 minuut de scheerschuim aanbrengen op het gezicht. Hierdoor worden de baardharen zachter en zachter. Dit zorgt voor makkelijker scheren. Minder druk uitoefenen met het scheermes zorgt voor meer scheercomfort en achteraf minder scheerirritaties.

Scheerkwast gebruiken

Scheerkwast van Varkenshaar

Een onderscheidend kenmerk van Varkensharen is dat het stugge haren zijn. Scheerkwasten van Varkenshaar werken het beste als je met een licht draaiende beweging schuim maakt op je huid. Houdt de scheerkwast soepel vast en druk niet te hard op de huid. Je maakt zoveel mogelijk schuim met de punten van de haren.

Scheerkwast van Dassen- en synthetisch haar

Dassen- en synthetische haren zijn zachte soepele haren. Scheerkwasten van Dassen- en synthetisch haar moet je niet met een draaiende beweging drukken op de huid. Maar met een soepele licht kloppende heen-en-weer-beweging aanbrengen en scheerschuim maken. Ook met deze haren krijg je de mooiste schuim met de punten van de haren.  

Hoe onderhoud je een scheerkwast?

Een scheerkwast is een handgemaakt product, heeft een lange levensduur en is een milieuvriendelijke investering. Verkeerd gebruik, slecht onderhoud en het niet goed reinigen zorgen ervoor dat de scheerkwast haren verliest. Hier volgende enkele handige gebruiks- en onderhoudstips voor lang scheerplezier:

  1. De scheerkwast vooraf het scheren natmaken met lauwwarm water van maximaal  40° C. Te heet water is niet goed voor de lijm- of harsverbinding.
  2. Met een draaiende beweging scheerzeep oppakken of ronddraaien in de scheerzeep of scheerkom. Ga de scheerkwast niet platdrukken in de scheerzeep of scheerkom. Hierdoor kunnen de haren klitten en breken.
  3. Een scheerkwast van Varkensharen moet je met een licht draaiende beweging gebruiken op je huid. Een scheerkwast van Dassen- en synthetische haren moet je met een lichte heen-en-weer-beweging aanbrengen. Let op, ook niet de scheerkwast platdrukken op je huid.
  4. Na gebruik de scheerkwast grondig schoonmaken onder stromend water. Zorg ervoor dat je ook de kern van de kwast goed schoon spoelt. Met je vingers de kern van de kwast open maken en schoonspoelen onder de kraan.
  5. Na het schoonspoelen het water uit de kwast voorzichtig knijpen en de kwast even droog wapperen. Daarna eventueel licht droog wrijven over een schone droge handdoek.
  6. Na het gebruik altijd de scheerkwast ophangen in een scheerkwasthouder. Hierdoor kan het goed uitwasemen.
  7. Scheerkwasten nooit reinigen met (kokend) heet water of reinigings- of desinfectiemiddelen.
  8. Reinig eventueel een paar keer per jaar de scheerkwast met gewone haarshampoo.

 

Scheerkwast op zijn kop ophangen in een houder

Wat gebeurt er met verkeerd gebruik en slecht onderhoud?

Wat moet je vooral niet doen met je mooie scheerkwast? Nooit de scheerkwast teveel of hard platdrukken in je scheerzeep of op je gezicht. Door het platdrukken gaan de haren klitten en breken. Zie onderstaande foto wat er gebeurt met teveel platdrukken:

Platgedrukte scheerkwast 

Een scheerkwast van Dassen- en synthetisch haar moet je met een licht kloppende en heen-en-weer-beweging aanbrengen op het gezicht. Zo min mogelijk deze kwasten rond draaien op de huid. Door teveel rond draaien gaan de haren in het midden sneller slijten en ga je de kwast in het midden uithollen. Je krijgt na enkele jaren een kuil in het midden. Zie onderstaande foto van een uitgeholde scheerkwast:

Uitgeholde scheerkwast

Slecht reinigen van je scheerkwast zorgt ervoor dat op een gegeven ogenblik de haren worden aangetast en gaan breken. Hierdoor krijg je telkens bij elke scheerbeurt veel haarverlies. Dat is zonde en niet nodig.

Scheerzeep (of –crème) is alkalisch, met name de goedkope drogisterij scheerproducten (zoals De Vergulde Hand) zijn zeer agressief en kunnen de haren van de scheerkwast beschadigen. Wij adviseren dan ook als je een mooie scheerkwast hebt gekocht, gebruik vooral goede scheerzepen of scheercrèmes.